Print

Et farverum er et farveinterval i det synlige spektrum. Et farverum kan også være en speciel udgave af en farvemodel. Adobe RGB, Apple RGB og sRGB er eksempler på forskellige farverum baseret på samme farvemodel.

Farveskalaer for forskellige farverum
A. Det synlige farverum
B. RGB-farverum
C. CMYK-farverum

Det farveinterval, et farverum omfatter, kaldes en farveskala. De forskellige enheder (computerskærm, scanner, skrivebordsprinter, trykpresse, digitalkamera) i arbejdsforløbet arbejder med forskellige arbejdsrum og forskellige farveskalaer. Nogle farver, der ligger inden for computerskærmens farveskala, ligger ikke inden for en inkjetprinters farveskala, og omvendt. Når en farve ikke kan gengives på en bestemt enhed, anses den for at ligge uden for den pågældende enheds farverum. Farven ligger med andre ord uden for farveskalaen.
Derfor er det også vigtigt at filer til grafisk bearbejdning er i det korrekte farverum

 

RGB farver

RGB er et farverum i hvilket primærfarvernes røde, grønne og blå lys kombineres på forskellige måder for at skabe andre farver. Det er et eksempel på additiv farveblanding, hvilket kan ses af, at en blanding af to farver er lysere end de to farver hver for sig. F.eks. kan hvid laves ved at de tre primærfarver blandes. RGB bruges til at definere farver på computer- og fjernsynsskærme.

Forkortelsen R G B står for de tre farver der udgør skemaet:

  • R = Rød
  • G = Grøn
  • B = Blå

 

CMYK farver

CMYK (udtales smyk) er et farvesystem som tager udgangspunkt i primærfarverne Cyan, Magenta og Yellow (gul) samt Keycolor (sort) og er det anvendte system indenfor trykkerimaskiner og printere. Alle farver inden for CMYK-skalaen angives med procentuel mætning af farverne. F.eks. vil komplementærfarven klar rød bestå af: Cyan=0%, Magenta =100%, Yellow=100%, Keycolor=0%. CMYKs farverum er mindre end både computerskærmens (RGB) og menneskets øjnes som det fremgår af den øverste illustration.

I modsætning til RGB, som er opbygget af lys og dermed et additivt farvesystem, er CMYK et subtraktivt farveblandingssystem. Dvs. blander man de tre primærfarver; cyan, magenta og gul på en hvid baggrund (papir) får man farven sort. Men da trykfarver er transparente vil det der burde være sort virke gråt, og man tilsætter derfor sort (Keycolor) som en ekstra farve.

Bemærk at Rød, Grøn og Blå i dette farverum er markant forskellige fra de tilsvarende farver i RGB - det kan du også opleve når du printer farver fra Officeprogrammer, som f.eks. Word, og det er den primære årsag til, at tryksager bør laves i programmer, der er beregnet til grafisk produktion.